Amsterdam – Divers & Inclusief spreekt dagelijks met bedrijven die op verschillende manieren de diversiteit en inclusie binnen hun organisatie proberen te verbeteren. Studentflex, een arbeidsbemiddelaar die hoogopgeleide studenten begeleidt naar interessante en inhoudelijke bijbanen, vertelt welke stappen zij heeft ondernomen om het interne draagvlak voor D&I te vergroten.

Wat is Studentflex en wat is jullie missie?

 

Studentflex is dagelijks bezig met het verbinden van talent aan bedrijven door het hele land. Wij spreken (jong) talent,  vragen door op hun ambities, bespreken hun ontwikkelpunten en gaan op zoek naar het verhaal achter het cv.  We praten, onderzoeken, analyseren. Daarna kijken we waar, en of, we iemand kunnen bemiddelen. Dat proces is waarin we ons onderscheiden. Daarom hebben we ook geen eindeloze pagina’s met vacatures en presenteren we geen lange lijst cv’s aan onze opdrachtgevers.

Wat was de aanleiding om met diversiteit en inclusie aan de slag te gaan?

Studentflex is zich gaan verdiepen in diversiteit en inclusie, omdat wij als arbeidsbemiddelaar direct invloed hebben op de werkvloer. Wij willen voor íeder jong talent een sparringpartner zijn, maar merkten dat we bepaalde groepen nog moeilijk wisten te bereiken. Wij zijn uit op duurzame verbindingen voor de lange termijn en wilden niet zomaar een paar makkelijke aanpassingen doen en onszelf op de borst kloppen; we wilden de diepte in en zorgen dat onze bevindingen door de hele organisatie gedragen zouden worden. Alleen zó konden we diversiteit & inclusie tastbaar maken in onze werkzaamheden én het belang ervan uitdragen richting onze opdrachtgevers.

Draagvlak creëren: interne Research Paper ‘Diversiteit op de werkvloer’ Vanuit onze visie op arbeidsbemiddeling vinden wij dat iedereen, op welke leeftijd dan ook, zich moet blijven ontwikkelen. Het was onze drijfveer om over dit thema te leren van professionals. Een groepje collega’s sprak met experts die zich dagelijks hard maken voor gelijke kansen op de arbeidsmarkt en woonden webinars, evenementen en praatprogramma’s bij. Elk gesprek met professionals bracht nieuwe inzichten en eindigde met de vraag: “Wat zijn concrete acties die wij vandaag nog kunnen uitvoeren om ons steentje bij te dragen?” Een mooi lijstje met actiepunten ontstond en onze opgedane kennis is gebundeld in een Research Paper met tips voor zowel organisaties als voor individuele medewerkers. Het document gaat onder andere over de toegevoegde waarde van diversiteit op de werkvloer, (mogelijke) aannames en uitdagingen.

 

Hoe is de interne bewustwording tot stand gekomen?

Na het afronden van de Research Paper, begon de interne bewustwording. Wij organiseerden een online kick-off voor de collega’s, waar wij de conclusies van ons onderzoek presenteerden en sloten af met het persoonlijke, inspirerende en pakkende verhaal van Fatima. Zij vertelde over haar ervaringen op de arbeidsmarkt als jonge, hoogopgeleide dame met een migratieachtergrond. Volgens Fatima is het gebrek aan sociaal kapitaal bij jongeren met een migratieachtergrond een groot probleem. Haar verhaal maakte diepe indruk: collega’s die zelf nooit discriminatie op de arbeidsmarkt hadden meegemaakt, waren verrast en teleurgesteld in de realiteit van alledag.

Na de interne bewustwording  gingen we verder aan de slag met het externe draagvlak door het gesprek aan te gaan met onze klanten (bedrijven) én onze kandidaten (studenten en young professionals).

Dankzij ons onderzoek en het delen van onze bevindingen met collega’s is ons eerste doel bereikt en de interne mindset aan het veranderen. Omdat ze hun verhaal goed kunnen onderbouwen, gaan collega’s gemakkelijker het gesprek over diversiteit aan met onze klanten.

Met wie werken jullie samen?

Tijdens de onderzoeksfase zijn wij, om onze community diverser te maken, gaan samenwerken met verschillende  organisaties. Door verschillende nieuwe doelgroepen actief op te zoeken en te werven voor onze kandidatenpoule, hebben we een grotere groep studenten met meer diversiteit in achtergrond, opleiding en talent. We geloven dat hierdoor de kwantiteit én de kwaliteit van onze dienstverlening op een hoger niveau komt. De eerste studenten vanuit dit netwerk hebben zich inmiddels ingeschreven: een mooi en concreet resultaat van onze inspanningen!

We nodigen andere leden van het netwerk Amsterdam – Divers & Inclusief graag uit voor (digitale) koffie om over diversiteit op de werkvloer te spreken. We zijn nooit te oud om ons te ontwikkelen!

– STUDENTFLEX

Back To Top