Donderdag 9 december organiseerde Amsterdam – Divers & Inclusief haar vijfde webinar voor het mkb in de stad Amsterdam. Tijdens dit webinar werd ingezoomd op het tegengaan van ongewenst gedrag op de werkvloer. Ongewenst gedrag kan voorkomen in de vorm van grensoverschrijdend gedrag of discriminatie, maar neemt vaak ook juist subtielere vormen aan zoals ‘grapjes’ en uitsluiting. Hoe pak je dit aan als werknemer of als werkgever?

Bekijk het hele webinar nu terug!

[1:42] ‘Ongewenst gedrag – wat is het en wat doet het?’

Tijdens dit webinar geeft Sarah Elbadr-Boers, kwartiermaker van ADI, een overzicht van de verschillende vormen van ongewenst gedrag en de mogelijke invloed daarvan op  werknemers en omstanders.  Ook stipt zij aan welke stappen je als werknemers kunt ondernemen wanneer je met ongewenst gedrag te maken krijgt.

[8:38] ‘Micro-agressies zijn net als veelvoudige muggenbeten’ 

Gamze Yüce, studente en werknemer bij de Hogeschool van Amsterdam, neemt ons mee in haar persoonlijke ervaringen met microagressies tijdens haar studie en vroege werkzame leven. Gamze maakt duidelijk dat opmerkingen gebaseerd op vooroordelen, zelfs zonder kwade bedoelingen, op den duur negatiefuitpakken. Wat deed het met haar, wat heeft ze er van geleerd, en hoe gaat ze er tegenwoordig mee om?

[25:42] ‘De meeste mensen weten niet hoe, en óf, ze actie moeten ondernemen’

Laura Adèr, oprichtster van bureau Fairspace, geeft deelnemers een aantal makkelijk te onthouden en toe te passen methoden voor wanneer je omstander bent van ongewenst gedrag.

[30:30 ] ‘Ongewenst gedrag is gewoon slecht voor je bedrijfsvoering’

Sarah Elbadr-Boers stipt aan wat de effecten van ongewenst gedrag eigenlijk zijn voor het bedrijf. Naast de vervelende effecten op het individu zorgt ongewenst gedrag namelijk ook voor een scala aan negatieve gevolgen voor de werkgever, zoals verminderde productiviteit en verhoogd verzuim en verloop.

[33:27] ‘Best Practice: Geef een stem aan de werknemers zelf’.

Ahssen Haroon, strategisch adviseur bij het Amsterdam UMC, vertelt hoe hij zorgt voor structurele aandacht voor ongewenst gedrag op de werkvloer. Hij vertelt (onder andere) over een speciale podcast voor een door werknemers. Luister de podcast nu! 🔽

[51:20] ‘Het is echt belangrijk om meldingen te maken, anders doorbreek je de patronen niet’
Merie Polkamp van Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam neemt ons mee in het werk van het MDRA en licht de geleerde lessen uit de praktijk toe middels een casus. Hierbij bespreekt ze wat in die casus gedaan kan worden door slachtoffer, omstander en werkgever.

Back To Top