Foto: Gemeente Amsterdam/Edwin van Els
Dit artikel is gebaseerd op een tekst van Paul Hofman voor Gaykrant. Lees hier het origineel.

Terwijl de Amsterdamse horeca zwaar getroffen is door de corona-crisis, hebben Amsterdamse ondernemers Eward Koning en Robbert Overmeer (respectievelijk voorzitters van BIZ Reguliersdwarsstraat en BIZ Utrechtsestraat) de handen in één geslagen. Voor hen is de afgelopen corona-periode een uitgelezen kans geweest om zich te bezinnen op de toekomst van de stad. In dit artikel kijken de twee bevlogen ‘roze’ Amsterdamse Experts samen vooruit naar de komende jaren.

Eward en Robbert bruisen van de ideeën
Eward: “Wij willen alle LHBTI+ organisaties, bedrijven én initiatieven van Amsterdam dichter bij elkaar te brengen en daarbij zelf als ‘smeerolie’ fungeren. Wij zien namelijk dat er binnen onze community enorm veel initiatieven zijn, maar dat de synergie en eenheid van inspanning nogal eens ontbreekt. Daarom willen we een Roze Ambassade in het leven roepen en Amsterdam weer terug op de kaart te zetten als International Rainbow Capital of the World.”

Over hoe ze dat gaan doen, hebben ze hard nagedacht:

“We gaan als kwartiermakers een roze ambassade opzetten en bemannen in Amsterdam, en deze vertegenwoordiging wordt de verbindende factor tussen alle organisaties en bedrijven in het Regenboog-domein. We richten ons op zowel bezoekers als inwoners van de stad, maar uiteraard ook op roze bedrijven en medewerkers. Langs de lijnen Bezoeken, Werken en Wonen willen wij dus écht het verschil gaan maken voor onze community. Wij hebben ons daarbij ten doel gesteld om alle inspanningen in het jubileumjaar 2025, wanneer Amsterdam 750 jaar bestaat, tot een climax van maar liefst een jaar te laten komen.”

“Tijdens het jubileumjaar 2025 zullen alle inspanningen een hoogtepunt bereiken en zal Amsterdam het Regenboog-middelpunt van de wereld zijn. Een jaar lang, van oktober 2024 tot oktober 2025, valt te denken aan een groot openingsfeest, de EuroPride, Gay- of Eurogames, de prestigieuze Bingham-cup, een circus en een onmetelijke lijst van andere sub-evenementen. Ook zal er aandacht zijn voor kunst, muziek, dance en dans, theater, film en sport. We moeten daarbij groot durven denken, want de doelgroep is heel divers en nadrukkelijk méér dan alleen de partyganger.”

Hoe gaan jullie te werk?

Robbert: “We werken er stapsgewijs naar toe: In 2021 worden plannen besproken en afgestemd met alle relevante organisaties, bedrijven en partijen en zetten we onze samenwerkingsverbanden op. We nemen bijvoorbeeld al intensief deel aan de discussies rondom de Amsterdamse bezoekerseconomie en onze plannen maken inmiddels ook deel uit van de Aanpak Binnenstad die recent verschenen is.” Bovendien dragen de mannen actief bij aan de totstandkoming van het nieuwe Pride-beleid en doen ze aanbevelingen op het thema Veiligheid & Discriminatie. Ook daar is een wereld te winnen volgens beide mannen. “Hoe mooi zou het zijn als we ook de (straat-) intimidatie en het geweld tegen onze community in het jubileumjaar significant zouden hebben weten terug te dringen?” aldus Eward.

Jullie noemden eerder het openen van een roze ambassade als aanspreekpunt binnen de community. Wat houdt dit precies in?

Eward: “We beginnen met het opzetten van een makkelijk bereikbare en fysiek toegankelijke plek, maar ook denken we aan een online informatiepunt en loket-functie. Daar gaan we natuurlijk alle initiatieven, organisaties, evenementen en doelgroepen in kaart brengen. Daarna kijken we welke gemene delers er zijn en welke zaken we kunnen stroomlijnen of beter onder de aandacht te brengen.” Robbert vult aan: We vinden het belangrijk om straks samen met alle relevante partijen de plaatjes te gaan inkleuren en  een tijdlijn uit te gaan zetten. Denk bijvoorbeeld ook aan een overzicht van alle Rainbow-activiteiten of evenementenkalender in de stad.

Gelukkig hoeven we dat niet alleen te doen: We worden gesteund door een lange lijst aan bedrijven en instellingen waaronder Amsterdam – Divers & Inclusief, Koninklijke Horeca Nederland, Amsterdam City en MKB Amsterdam. Ook de politiek, zowel landelijk als “in de Stopera”, heeft ons initiatief inmiddels omarmt. En na 2025 stopt het natuurlijk niet…. We willen echt iets nalaten aan de stad en haar LHBTI+ bewoners en bezoekers.”

Back To Top