De Vereniging van toonaangevende communicatiebureaus in Nederland (VEA) heeft na de dood van George Floyd met een open brief aandacht gecreëerd voor racisme, diversiteit en inclusie in de Nederlandse media- en communicatiebranche.

De VEA heeft erin een actieplan gepresenteerd, waarmee zij zich aan bepaalde activiteiten committeert. Onder andere zegt de VEA toe dat met ingang van het juryjaar 2021 20% van het aantal Effie-juryleden een vakprofessional van niet-Westerse achtergrond is.

Onder de titel ‘Het moet anders, we voelen ons verantwoordelijk’ hebben Marion Koopman (bestuursvoorzitter VEA) en Talmon Kochheim (directeur VEA) zelfkritisch de hele branche geadresseerd:

“Door de gebeurtenissen in de VS is boven water gekomen wat voor veel landgenoten van kleur al lang een feit was. Alledaags racisme bestaat en speelt een grote rol in hoe we met elkaar omgaan. En daar gaat te veel niet goed. We vormen nog geen inclusieve samenleving en veel uitsluiting gebeurt bijna onopgemerkt. Niet wit zijn zorgt ervoor dat je vaak begint met een achterstand.”

Lees hier het volledige brief.


UPDATE 2021

VEA WORDT VIA

“Door de kracht, kennis en netwerken van VEA en IAB Nederland samen te voegen en uit te breiden wordt er een verbindend netwerk gecreëerd dat waarde levert in de hele keten waarin plaats is voor creatie, media, data, en technologie. Wil je als eerste op de hoogte zijn van onze ontwikkelingen? Schrijf je dan hier in voor de VIA nieuwsbrief.”

Back To Top