halsema en emma at work uitreiking

Veel jongeren met een chronische fysieke aandoening hebben, net als ieder ander, de ambitie om aan het werk te gaan in een mooie functie, maar merken dat er een kloof bestaat tussen hen en de arbeidsmarkt. Het doel van stichting Emma at Work is om deze kloof te dichten en jongeren naar een zelfstandige toekomst te helpen. Het motto? Close the GapTip: Wordt u via ADI GAP200 member van Emma at Work? Dan krijgt u van Hotel Okura een overnachting cadeau (actie geldt tot eind 2022)!

Emma at Work, in 2006 ontstaan als project vanuit het Emma Kinderziekenhuis, vierde in 2022 haar vijftiende jubileum met een groots feest in Pathé Tuschinksi. “Wat was het een mooi event!”, zeggen Ruben van den Boer en Kim Verlegh, respectievelijk consultant en relatiemanager bij Emma at Work, wanneer we hen spreken. “Met ontroerende filmpjes van onze jongeren en mooie woorden van onze grondlegger Hugo Heymans. Blij zijn we ook met de uitreiking van de prachtige Emma at Work Oeuvre Award, die burgemeester Femke Halsema tijdens het evenement overhandigde aan het Amsterdam UMC. De reden dat het Amsterdam UMC deze Award won, is dat zij de afgelopen jaren zo’n 160 jongeren met een fysieke beperking hebben aangenomen. Een eerste waardevolle stap in een mooie loopbaan! In onderstaande filmpje vertellen 4 jongeren hierover. Zeker even kijken!


Hoe brengt Emma at Work deze jongeren en werkgevers dichterbij elkaar?

Mede doordat de stichting kijkt naar beide kanten van de eerder genoemde kloof, of gap in het Engels. “Aan de ene kant van de gap staan werkgevers. Emma at Work helpt hen in hun zoektocht”, zegt Verlegh . “Werkgevers sluiten zich bij ons aan als GAP200member. Dit enorme netwerk van organisaties biedt niet alleen banen, maar ondersteunt jongeren ook in het vinden van hun eigen talent, het vergoten van hun netwerk en het trainen van hun sollicitatievaardigheden.” Inmiddels hebben bijna 50  bedrijven zich aangesloten bij Emma at Work en werkt de stichting nauw samen met grote werkgevers zoals Port of Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam, ABN Amro, Schiphol, Reade, Crunchr, Pathé en Nationale Postcode Loterij.

De samenwerking met GAP200members wordt middels het GAP200 membership voor minimaal drie jaar aangegaan, met als doel een duurzame relatie op te bouwen met de werkgevers. Inclusief werkgeverschap verankeren in de bedrijfscultuur is een meerjarenplan en Emma at Work ondersteunt werkgevers op dit gebied. Naast plaatsingen biedt Emma at Work verschillende workshops op het gebied van diversiteit en inclusie aan, kan er een QuickScan Inclusief Werkgeverschap binnen de organisatie uitgevoerd worden en worden er impactvolle mentor- pitch- of interviewprogramma’s voor werkgevers georganiseerd waarbij jongeren gekoppeld worden aan collega’s uit de organisatie.

Ontwikkeltraject voor jongeren
Aan de andere kant van de gap wachten de ambitieuze jongeren. Emma at Work coacht en traint hen in hun zoektocht naar een mooie en passende functie. Van den Boer: “Dat begint met vragen als: Wie ben je? Wat kan je? Waar wil je aan de slag? En wat heb je nodig om mee te kunnen doen?”

“Vervolgens volgt elke jongere de ‘GAP Track’, een kosteloos trainingsprogramma. Dit ontwikkeltraject bestaat onder meer uit (groeps)training, coaching, en kennismaking met een groot netwerk van bedrijven. Tijdens de GAP Track leert een jongere in theorie en praktijk wat zijn of haar belastbaarheid is. Een jongere leert wat hij of zij nodig heeft om goed het werk te kunnen doen, en hoe dit duidelijk te communiceren naar de toekomstige werkgever. En tijdens het dienstverband biedt een consultant van Emma at Work begeleiding aan zowel de jongere als de werkgever.”

emma at work flyer

Wat kunnen jullie vertellen over de matches die gemaakt worden? Hoe verlopen die?

Inmiddels zijn er al veel jongeren en bedrijven gematcht, met een positief gevoel aan beide kanten. Bij elke match wordt weer zichtbaar dat juist deze jongeren een enorme drive hebben om mee te kunnen doen. Hiermee inspireren zij hun collega’s. Niet alleen de jongeren ontwikkelen zich bij zo’n match – ook de collega’s en werkgever leren veel van de jongeren.

Het komt ook geregeld voor dat een werkgever positief verrast wordt door het doorzettingsvermogen en de zelfkennis van de jongeren. Zo blijken veel werkgevers verbaasd over hoe goed de kandidaten aan kunnen geven wat ze nodig hebben om het werk goed te kunnen doen. Van den Boer: “Hier worden de kandidaten ook op getraind, want dit is juist iets wat een werkgever niet zelf kan invullen. Hierdoor loopt de begeleiding tijdens het dienstverband vaak erg soepel. Bovendien motiveert dit de werkgever om in de toekomst meerdere nieuwe collega’s met een fysieke aandoening aan te nemen.”

Het is ook voor werkgevers belangrijk om te onthouden dat de kandidaten méér met zich meebrengen dan op het eerste gezicht te zien is. “De levenservaring, vaardigheden en capaciteiten van de jongeren waarmee wij werken staan niet op hun CV. Die worden vaak pas echt zichtbaar tijdens het dienstverband”, meent Van den Boer. “Er ontstaat dan een duurzaam dienstverband waarin zowel de werknemer, leidinggevende en andere collega’s verder groeien. Met een positief gevoel aan beide kanten.”

Bekend maakt bemind

Voor twijfelende werkgevers heeft Emma at Work op een rijtje gezet wat de voordelen zijn. De stichting denkt ook dat het helpt dat hun jongeren en werkgevers meer met elkaar in contact komen. Verlegh: “Bekend maakt bemind. Tijdens de GAPTrack ontmoeten jongeren en werkgevers elkaar in een praktische oefenomgeving. Beide partijen worden zich meer bewust van de wederzijdse verwachtingen en behoeftes. Hierdoor sta je als werkgever bij de start van een toekomstig dienstverband al met 1-0 voor.”

Als werkgevers meer informatie willen ontvangen over een samenwerking met Emma at Work, dan maken relatiemanagers Kim Verlegh (kim@emma-at-work.nl) en Thomas Broedelet (thomas@emma-at-work.nl) graag een afspraak om kennis te maken. Zij gaan verder in gesprek over de strategie en doelen van de werkgever en wat Emma at Work daarin kan betekenen. De relatiemanagers zullen de samenwerking, het GAP200 membership toelichten. Samen wordt gekeken naar de ondersteuning die jongeren kunnen krijgen bij hun (eerste) stappen richting de arbeidsmarkt.

Tip: Wordt u via ADI GAP200 member van Emma at Work? Dan krijgt u van Hotel Okura een overnachting cadeau (actie geldt tot eind 2022)!

Back To Top