Pride vlag op parkeergarage in Amsterdam

Op zaterdag 30 juli is de jaarlijkse Pride in Amsterdam van start gegaan. Amsterdam organiseerde het evenement voor het eerst in 1996 en in de loop der jaren heeft het zich van feest voor de stad ontwikkeld tot een negendaags festival met onder andere filmfestivals, sportevenementen, debat en cultuur, dansfeesten, een Pride Walk en verschillende buitenpodia. Tijdens deze editie zal na twee jaar afwezigheid weer een Canal Parade plaats vinden. Ruim 80 boten varen op 6 augustus door de grachten van Amsterdam. 

Pride Amsterdam is niet zomaar een evenement. Het staat symbool voor de open en tolerante stad die we willen zijn. We vieren de vrijheid jezelf te kunnen zijn. Al twintig jaar is de botenparade onlosmakelijk verbonden met Amsterdam en niet meer weg te denken uit onze binnenstad.

Eberhard van der Laan
Voormalig burgemeester van Amsterdam

MY GENDER, MY PRIDE!

Het thema van Pride is dit jaar ‘My gender, my pride’. Waar de focus bij eerdere edities vaak lag op  ‘mogen houden van wie we willen’  zal dit jaar meer in het teken staan van  ‘mogen zijn hoe we ons voelen’. Hierbij staat de diversiteit aan genderidentiteiten centraal.

“De strijd om ook qua genderidentiteit af te mogen wijken van de norm en van de sekse die we bij onze geboorte kregen is vaak onderbelicht, ook binnen de community. Daar gaan we dit jaar verandering in proberen te brengen,”

Lucien Spee de Castillo Ruiz
Directeur Stichting Pride Amsterdam 

Lees meer over het thema

Pride 2022 vlaggen in Amsterdam

PRIDE IN JOUW ORGANISATIE

Discriminatie op de werkvloer ten aanzien van lhbti+-personen komt nog steeds veel voor. Het is dus belangrijk dat werkgevers zich meer bewust worden van de processen van uitsluiting van lhbti+-medewerkers op de werkvloer. Dat kan door kennis op te doen over je organisatiecultuur.

Wil je hier meer over weten? SER Diversiteit in Bedrijf publiceerde in 2020 het kennisdocument ‘LHBTI+ op de werkvloer’. Daarin staan veel praktische tips over hoe je jouw organisatie meer lhbti+-inclusief kunt maken. Zélf kun je ook een steentje bijdragen, bijvoorbeeld door collega’s aan te spreken wanneer je merkt dat zij iemand niet gelijkwaardig behandelen of door je meer te verdiepen in de geschiedenis en verhalen van lhbti+-personen.

Hoe schenk je als bedrijf of organisatie aandacht aan Pride Month? Medewerkers van Lepaya vertelden vorig jaar over hun aanpak en hoe zij in 2021 intern aan deze maand aandacht hebben gegeven.

Lees meer over de aanpak van Lepaya

300+ activiteiten in Amsterdam

Van 30 juli t/m 7 augustus zijn er ruim 300 activiteiten die plaats vinden in de stad. Een kleine greep uit het aanbod:

Bekijk hier de hele agenda

Back To Top