Donderdag 22 april organiseerde Amsterdam – Divers & Inclusief (ADI) haar derde webinar voor het Amsterdams mkb. Het webinar werd uitgezonden vanuit de SER studio en stond in het teken van inclusieve werving. Dit was het tweede deel specifiek gericht op inclusieve werving & selectie. Het doel van het webinar was om deelnemers een aantal praktische tips mee te geven die helpen om meer divers personeel aan te trekken. Waar in het vorige webinar het belang van een goed wervingsplan en alternatieve wervingskanalen werd aangestipt, lag de focus tijdens dit webinar op het belang van inclusieve vacatureteksten, taalgebruik en selecteren zonder vooroordelen. Kijk het webinar nu (met ondertiteling) terug!

Shivan Shazad, beleidsadviseur voor ADI, trapte het webinar af met een kort stappenplan voor inclusieve werving en selectie. Hij tipte daarnaast het nieuwe kennisdocument ‘divers werven en selecteren’ van Diversiteit in Bedrijf en bood namens de gemeente Amsterdam de eerste tien organisaties die samen met ADI een actieplan invullen, een gratis training aan van het College voor de Rechten van de Mens.

Bekijk hier het stappenplan voor inclusieve werving & selectie.

[06.50] Je vacatureteksten onder de loep

Na Shivan was het de beurt aan Karima el Bouchtaoui. Karima is directeur van Ocullus Consultancy en richt zich met haar bedrijf onder andere op trainingen op het gebied van objectieve werving- en selectie en executive search en advies. Karima nam de deelnemers mee in hoe kandidaten naar vacatureteksten kijken. Kandidaten kijken voornamelijk naar functie-eisen. Het is daarom belangrijk om functie-eisen te zien als het hart van je vacaturetekst. Ook is het belangrijk om vacatureteksten breed genoeg te schrijven zodat nieuwe doelgroepen zich er in herkennen. Andere tips die Karima gaf waren het schrijven vanuit de doelgroep en het beperken van functie-eisen tot maximaal 4 á 5 eisen.

Download hier de presentatie van Karima over inclusieve vacatureteksten.

[22.30] Inclusieve taal van de stad

Om het belang van inclusief taalgebruik verder te onderstrepen, was dichter, schrijven en spoken word artiest Gershwin Bonevacia uitgenodigd. Gershwin is in 2019 uitgeroepen tot stadsdichter van Amsterdam. Momenteel werkt hij aan een nieuwe dichtbundel Toen ik klein was, was ik niet bang en vertaalt hij Amanda Gorman haar kinderboek Change Sings. Gershwin nam de deelnemers mee op een hypnotiserende reis door de stad met woorden als “een stad die niet van steen is, maar wordt gedragen door mensen, door context, een uitwisseling, een culturele omgeving en waar we samen continu moeten werken aan samenleven en grote transities”

Luister hier het hele gedicht van Gershwin terug vanaf 22.30 in de opname.

[29.25] Onbevooroordeeld aannemen in de zorg

Gershwin gaf het stokje over aan Tanja Crouse-Tilburg. Tanja werkt alweer 5,5 jaar bij HVO-Querido waar ze is begonnen als begeleider en inmiddels werkt als recruiter. HVO-Querido heeft voor het selecteren van nieuw personeel een eigen training ontwikkeld om meer onbevooroordeeld aan te nemen. Tanja vertelde over het toepassen van de Krachtenmethodiek waarbij je kijkt naar wat iemand kan in plaats van wat iemand niet kan.

Deze methodiek legt de regie voor het werven van nieuwe medewerkers ook meer bij teams zelf om te kijken naar wat er nodig is een nieuw personeel ter aanvulling van teams.

Download hier Tanja haar presentatie.

[41.40] Selecteren zonder vooroordelen. Voor de beste match!

Het webinar werd tenslotte afgesloten door Barbara Bos. Barbara werkte 19 jaar voor het College voor de Rechten van de Mens, waar ze als juridisch adviseur werkte aan vele discriminatiezaken. Hierbij ontdekte ze dat veel discriminatie ook ontstaat door het te weinig herkennen van talent en dat komt omdat werving en selectie te weinig objectief plaatsvindt. Barbara gaf de deelnemers daarom een korte training in hoe makkelijk we geneigd zijn te denken in vooroordelen.

Download hier Barbara’s presentatie.


WEBINARREEKS

Amsterdam – Divers & Inclusief organiseert in 2021 een reeks webinars gericht op praktische tips voor een divers en inclusief mkb bedrijf. Dit webinar is het derde webinar in deze reeks. Lees hier meer over de vorige en komende webinars.

Back To Top