Ctalents: ‘90% van de mensen is na een jaar nog succesvol aan het werk’

Anno 2022 bestaan er nog veel vooroordelen over mensen die doof, slechthorend, blind of slechtziend zijn, merkt het gespecialiseerde detacheringsbureau Ctalents. Vaak krijgen deze mensen de kans niet om te laten zien wat zij waard zijn. En áls ze dan een kans krijgen, is dat regelmatig binnen een baan onder hun niveau. Wat kan leiden tot arbeidsuitval. Ctalents hanteert een gespecialiseerde aanpak. Van 90 procent van hun zogenoemde ‘sensorische talenten’ wordt de baan na 1 jaar verlengd. Hoe krijgt Ctalents dat voor elkaar? Amsterdam – Divers & Inclusief vroeg het.

Fleur van Puijenbroek, Directeur Impact bij Ctalents, kent het dilemma van werkgevers maar al te goed. “Praktisch alle nieuwe opdrachtgevers vinden het meer dan spannend om een medewerker met een auditieve of visuele beperking aan te nemen. Ze zien bijvoorbeeld risico’s in het uitvoeren van taken, de samensmelting met de rest van het team en in de ontwikkeling van iemand met een arbeidsbeperking.”

Het uitgangspunt van Ctalents is duidelijk. “Wij geloven dat ieders talent écht gezien, gehoord, gewaardeerd en maximaal ontwikkeld moet worden”, aldus Van Puijenbroek. “De werkzoekenden die we begeleiden, zijn mensen met een hoge motivatie en zeer gedreven om hun toegevoegde waarde aan een team te laten zien. Ook zijn ze vaak erg loyaal, als ze maar de kans krijgen. Door hun persoonlijkheid en talenten te koppelen aan bedrijven met een reguliere personeelsbehoefte kunnen ze van essentiële, toegevoegde waarde zijn voor diverse organisaties, ook op de langere termijn.”

Aan die visie van Ctalents zijn grote dromen gekoppeld. In de missieverklaring staat dat het bureau de werkloosheid onder mensen met een auditieve en/of visuele beperking duurzaam wil verlagen van 70 procent naar 20 procent en dat op een kwalitatieve manier. Van Puijenbroek: “Een duurzame baan is essentieel voor onze misse én voor onze doelgroep. Daarom detacheren wij voor minimaal een jaar. We hebben, in aanloop naar en tijdens het dienstverband, regelmatig en persoonlijk contact met de kandidaat en de manager. Hierdoor leren we beide partijen snel en goed kennen en kunnen we eventuele uitdagingen snel tackelen.”

Inspiratiesessie

De aanpak van Ctalents begint bij uitgebreide, persoonlijke aandacht voor de kandidaat en de opdrachtgever. De Recruiters Impact nemen de tijd om de kandidaten te leren kennen. Zij willen weten waarin ze uitblinken, bij welke organisaties ze tot hun recht komen en ook welke hulpmiddelen nodig zijn om hun taken uit te kunnen voeren.

Ctalents heeft langdurige samenwerkingen met verschillende organisaties, waardoor recruiters goed weten wat matcht en wat niet. Bij iedere vacature gaat Ctalents opnieuw het gesprek aan met de opdrachtgever om duidelijk te krijgen waar de must haves liggen en welke persoonlijkheid in het team past.

Zodra de match is gemaakt, wordt er een inspiratiesessie ingepland met de leidinggevende, Ctalents’ werknemer en directe collega’s op de werkvloer. Van Puijenbroek: “Dat is een sessie waarin we the elephant in the room benoemen: wij zorgen dat alle ongemakkelijke vragen gesteld worden en het onderlinge gesprek wordt geopend. De Ctalents medewerker vertelt (meer) over zijn/haar beperking en geeft aan hoe de communicatie efficiënt en prettig verloopt. Zo’n sessie zorgt voor een goede start en fijne samenwerking.”

Daarnaast ondersteunt Ctalents de werkgever met het inrichten van de werkplek, adviseert over de benodigde hulpmiddelen (zoals spraak- of vergrotingssoftware) of schakelt daarbij een van de partners in.

Anders denken, kijken, doen

“De afgelopen jaren hebben wij aangetoond dat er binnen iedere branche geschikte banen zijn voor deze doelgroep”, zegt Van Puijenbroek. “Ruim 400 mensen zijn inmiddels via ons aan een baan gekomen. We detacheren vanaf mbo-4- tot wo-niveau: starters, jonge en (zeer) ervaren professionals.” Momenteel bedient het detacheringsbureau werkgevers in verschillende sectoren, zoals de zakelijke dienstverlening, financiële dienstverlening en verschillende overheidsinstanties. Het gaat om uiteenlopende functies: van analisten en recruiters tot aan communicatiemedewerkers en projectmanagers. Ctalents ziet graag meer opdrachtgevers uit de sociale hoek, transport & logistiek en technische sector.

Aan werkgevers die met sensorisch talent aan de slag willen, geeft Van Puijenbroek dit advies: “Laat je leiden door het talent, niet door de beperking. Durf anders te denken, anders te kijken én anders te doen. Want pas dan ga je zien dat mensen met een arbeidsbeperking volwaardige medewerkers zijn. Deze talenten lossen jouw personeelsprobleem op én zijn van toegevoegde waarde voor jouw organisatie.”

Geïnteresseerd? Maak een vrijblijvende afspraak over de mogelijkheden binnen jouw organisatie via www.ctalents.nl/advies.

Back To Top